
Thuisbarista :: zetmethoden
Eindelijk in het rijke bezit van onze unieke koffie! En nu?
Koffie kan op veel verschillende manieren gezet worden. Hieronder uitleg over enkele zetmethoden.
Koffie zonder filter
De oudste manier om koffie te zetten is op de Arabisch of Turkse manier: u giet hierbij water direct op de gemalen koffie en wacht tot het koffiedik gezakt is om het te drinken. Nederlanders houden echter niet zo van een troebel koffiezetsel. De meeste mensen drinken liever zuivere, schone, gefilterde koffie. De snelfilter is hiervoor de uitkomst.
Snelfilterkoffie met de hand
Zelf snelfilterkoffie maken is eenvoudig. Plaats een papieren filter in een wigvormige houder bovenop een koffiekan en vul de filter met gemalen koffie. Giet vervolgens water (dat tot ongeveer 95 graden is afgekoeld) geleidelijk en gelijkmatig over de koffie. Giet het water vooral niet te snel op, omdat het anders te snel doorloopt en niet de kans heeft om de aroma’s op te nemen. Roer vervolgens de koffie door. Met een papieren filter krijgt u een heldere en niet te hete koffie. Een papieren filter absorbeert wel een deel van de natuurlijke oliën van koffie, waardoor een deel van de smaak verloren gaat.
Snelfilterkoffie met een koffiezetapparaat
Een voordeel van koffie met een koffiezetapparaat is dat de machines koffie van een constante kwaliteit leveren. Het apparaat moet echter wel regelmatig schoon gemaakt en ontkalkt worden. Laat de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje staan; na een tijdje smaakt ze niet meer.
Koffie met het koffiepotje ofwel percolator koffie
Waarschijnlijk in elk Italiaans huishouden te vinden: het beroemde koffiepotje. Bij het koffiepotje wordt het water door een buisje naar boven gestuwd en vloeit het door een filter waarboven zich de gemalen koffie bevindt. De druk zorgt ervoor dat de koffie verder omhoog wordt gedrukt, waarbij de koffie bovenin het reservoir wordt opgevangen.
Koffiepotjes zijn verkrijgbaar in roestvrij staal en aluminium. Roestvrij staal heeft als voordeel dat het nauwelijks oxideert en minder aanslag opneemt. Verder is de warmtegeleiding in een roestvrij stalen potje wat minder. Hiermee voorkomt u dat het bovendeel van het potje te warm wordt en de koffie gaat koken. Het is sowieso zinvol om de omvang van de vlam te beperken, om een te hete bovenkant van het potje te verhinderen. Een pure manier van koffie zetten.
Koffie met de cafetière (de French Press)
Een cafetière is een glazen cilinder, gevat in een houder van messing, roestvrij staal of stevig plastic. De filter (ook wel zuiger genoemd) bestaat uit een verstevigd fijn metalen gaas, dat met een lange staaf aan het deksel vastzit. Om koffie te zetten met de cafetière haalt u eerst de zuiger uit de kan. Vervolgens verwarmt u de glazen pot met heet water. Daarna schept u er gemalen (let op: grove cafetière maling) koffie in. Hierna schenkt u water dat net van de kook af is over de droge koffie en roert u deze goed door. Laat het geheel drie tot vijf minuten trekken (smaakafhankelijk, de soort koffie en de soort maling). Druk de zuiger langzaam naar beneden, zodat het koffiedik onderin gescheiden wordt van de koffie in de kan.
Koffie uit de cafetière betekent dat er altijd een beetje koffiezetsel in de uitgeschonken koffie achterblijft. Gebruik altijd grove maling.
Koffie met de espresso machine
Het gebruik van espressokoffie is de laatste jaren enorm toegenomen, zowel in de horeca als in de huiselijke omgeving. Espressokoffie betekent koffie die per kopje vers wordt bereid. Het principe van een espressomachine is eenvoudig: onder hoge druk wordt heet water door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie geperst. Voor een kopje espresso dient u goede, versgemalen koffiebonen te gebruiken. De koffie heeft een doorlooptijd van tussen de 20 en 30 seconden nodig. Met een juiste bemalingsgraad van de koffie kunt u de doorlooptijd beïnvloeden. Uiteraard heeft u ook een goede espressomachine of volautomaat koffiemachine nodig.
Japanse ijs koffie
Eén van de hipste nieuwe trends op koffiegebied is ijskoffie op z`n Japans (ook wel bekend als Japanese Ice Drip Coffee). Volgens dit concept wordt een heerlijke zachte niet zure koffie tijdens een uren durend proces (2 tot 24 uur!) langzaam en in koude vorm (of op kamertemperatuur) uit de gemalen koffie geëxtraheerd. De zurige smaak die veel koffie altijd heeft ontbreekt volledig, maar hij is wel sterk. Er zijn inmiddels speciale machines op de markt voor deze Japanse koffievariant.
